Vandaag de dag wordt er veel nadruk gelegd op energiezuinig leven. Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan een groot aantal voorschriften en woningen worden steeds efficienter. De regering maakt elk jaar een bepaald bedrag beschikbaar voor eenieder die het energiegebruik thuis wil verbeteren. In 2017 is dit bedrag aanzienlijk kleiner dan voorgaande jaren, maar dit betekent niet dat er niets is. Ben jij van plan om een energiebesparende maatregel te nemen? Dan kun je hier lezen of je in aanmerking komt voor financiële steun.
Landelijke en regionale subsidies
Er zijn subsidies die landelijk worden gestuurd, maar ook bij je gemeente, provincie of stad zijn er potjes beschikbaar. Wil je bijvoorbeeld een hr-ketel aanschaffen, een groendak laten aanleggen of je laat hoogrendementsglas plaatsen, dan is dit iets dat je regionaal zal moeten controleren. De grotere subsidies worden landelijk geregeld. Dit zijn bijvoorbeeld de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis en de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Als je werkzaamheden uitvoert die het energieverbruik van jouw huishouden verminderen, kijk dan altijd eerst bij jouw regio of hier geld voor aan de kant is gelegd.
De Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)
Deze subsidie is in het leven geroepen speciaal voor particulieren die het energiegebruik bij hen thuis willen verbeteren en loopt nog tot en met 31 december 2018. Woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren kunnen hier een aanvraag voor indienen als er twee of meer energiebesparende maatregelen worden toegepast. Onder deze maatregelen vallen spouwmuurisolatie, dakisolatie, gevelisolatie, vloer- of bodemisolatie en het laten vervangen van je glas voor hoogrendementsglas (HR++ of triple). Als je je woning laat aanpassen met twee of meer van deze maatregelen kun je soms in aanmerking komen voor een subsidie van rond de 20 procent van de totaalprijs.
Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
De ISDE loopt nog tot 31 december 2020 en wordt gegeven als je een biomassaketel, zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel aanschaft. Dit kan zowel voor particulieren zijn als voor gebruikers in de zakelijke sector. De hoogte van de subsidie verschilt per apparaat dat je aanschaft. De regering wil zo mensen stimuleren om hun CO2-uitstoot te verminderen door het gebruik van gas en energie naar beneden te halen.
Groene leningen
En groene lening is geen subsidie, maar wel een hulpmiddel die je ter beschikking hebt bij het financieren van je energiebesparende werkzaamheden. Energieleningen worden vaak gegeven tot €10.000 waarover je dan een rentepercentage van 2 procent betaalt, maar de voorwaarden verschillen per lening. Je komt hiervoor in aanmerking als je bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of isolatieglas laat installeren. Een voorwaarde is soms wel dat je deze binnen een beperkte tijd moet terugbetalen. Toch is het zeker de moeite waard om deze optie te overwegen en af te zetten tegenover het rendement.
BTW
Naast de subsidies en energieleningen is er ook een verlaagde BTW van kracht op isolatiewerkzaamheden. In plaats van het gangbare tarief van 21 procent, betaal je over de arbeidskosten maar 6 procent. Hieronder vallen onder andere het isoleren met glaswol, piepschuim of het plaatsen van isolatieglas, maar deuren en kozijnen bijvoorbeeld niet. Dit is dus alleen voor de arbeidskosten, het materiaal dat gebruikt wordt zal wel onder het volledige tarief worden gerekend. Ook andere werkzaamheden omtrent het isoleren, zoals voorbereidend sloopwerk of het laten plaatsen van een dakkapel vallen onder het normale tarief. Dit wordt al door de aannemer verrekend op de eindfactuur en soms kan het dus zijn dat je rekening twee verschillende BTW-tarieven bevat. Controleer dit goed voordat je betaalt.
Geld besparen
Het treffen van veel energiebesparende maatregelen is een grote investering op korte termijn. Ja, je krijgt het op de lange termijn vanzelf terug door het verhoogde rendement, maar je zal dit geld wel moeten neerleggen. Hier vind je een aantal tips waarmee je deze kosten laag kunt houden.
- Kies een lokale aannemer: vooral als de werkzaamheden meerdere dagen gaan duren. Hiermee bespaar of vermijd je namelijk de voorrijkosten.
- Maak een goede berekening: en betrek hierin alle mogelijke scenario’s, inkomsten en uitgaven. Soms kan het voordeliger zijn om een groene lening te nemen waarmee je een tweede maatregel kunt financieren zodat je in aanmerking komt voor de SEEH.
- Kies de maatregel die bij je past: het is erg belangrijk dat je de maatregelen kiest die bij jouw huishouden passen. Zonnepanelen hebben weinig zin als je geen goede plek hebt om ze neer te zetten of een te kleine zonneboiler kan de eisen van een groot gezin niet aan. Vraag jezelf af waar jij het grootste rendement zal kunnen behalen en investeer daar.
Verken de markt met onze vergelijkingstool
Ben je nu geïnteresseerd, maar wil je geen verplichtingen? Dan kun je gebruik maken van onze vergelijkingstool om te zien wat precies de opties zijn voor jouw wensen. Je vult simpelweg je postcode en een omschrijving van je vraag in, en de tool zal een aantal offertes kunnen verschaffen die aansluiten op jouw project. Deze kun je volledig vrijblijvend met elkaar vergelijken, zodat je een goed idee krijgt van wat er voor jou mogelijk is en voor welke prijs. Op basis daarvan kun je de juiste beslissing maken wat betreft jouw energieverbetering.